Soorten veiligheidsschoenen
18/11/2020

veiligheidsschoenen

 

Persoonlijke bescherming in een werkomgeving begint bij degelijk materiaal. Schoenen met een stalen tip worden vaak verplicht, maar er zijn nog tal van eigenschappen die belangrijk zijn. Er zijn heel wat mogelijkheden en het assortiment is enorm uitgebreid, maar welke soort is nu de beste voor jou? Hier even alle normen uitgelegd:

 

S1

De basis werkschoen beschikt over een veiligheidsneus en een gesloten hiel, is antistatisch en heeft een antislipzool. Met deze aspecten ben je voorzien van bescherming tegen kleine ongelukken. Deze S1-normering is echter niet geschikt voor zwaardere werkomgevingen waar scherpe materialen voorkomen. Een extra hierbij is de optie S1P-normering. Schoenen met een S1P-normering hebben ook een anti-perforatiezool. Dit zorgt voor bescherming tegen scherpe materialen zoals spijkers, splinters… Deze zool wordt vaak van staal of kevlar gemaakt.

 

S2

Deze versie verliest de veiligheidszool maar heeft wel een betere waterafstotende laag. Dit wil niet zeggen dat ze waterdicht zijn. Ze zijn beter voor activiteiten die buiten plaatsvinden en al dan niet te maken krijgen met regen.

 

S3

De meest gebruikte werkschoen beschikt over alle aspecten die reeds vernoemd zijn. Naast een veiligheidsneus en gesloten hiel is deze antistatisch, antislip, waterafstotend en heeft de schoen een ondoordringbare zool. Kortom de beste bescherming voor alle omstandigheden. Ben je niet zeker welke veiligheidsschoen te kiezen, dan kies je best voor deze klasse.

 

S4

Deze norm wordt gebruikt voor werklaarzen die gemaakt zijn van PU, rubber of kunststof. Indien een veiligheidslaars van leder gemaakt is, wordt de vorige normering gebruikt. Bij een S4-werklaars is een veiligheidsneus en antislipzool voorzien. Bijkomend zijn de laarzen waterdicht en worden hierdoor vaak gebruikt in robuuste en vochtige omstandigheden. Omdat ze makkelijk schoon te maken zijn, worden ze vaak in de voedingsindustrie gebruikt.

 

S5

De S5 veiligheidslaarzen hebben bovenop de veiligheidsneus en antislipzool ook nog een anti-perforatiezool. Door deze veiligheidszool zijn ze ook bruikbaar in omgevingen met scherpe materialen.


Bekijk Alle Persoonlijke Bescherming


← Terug naar overzicht

AWP, your assembly workspace partner