Schroeftechnologie eenvoudig gemaakt
29/01/2021

 

DEPRAG stelt een lichtgewicht SFM (schroeffunctie-module) voor bestemd voor lichtgewicht robots

 

De toenemende diversiteit aan producten, kleinere batchnummers en kortere productlevenscycli vormen allemaal nieuwe uitdagingen voor de montage. Geautomatiseerde verwerkingsstappen zijn vaak onrendabel voor kleine of middelgrote bedrijven omdat ze hoge kosten met zich meebrengen. Met de ontwikkeling van lichtgewicht robots in de afgelopen jaren is de hoop echter gewekt. Handmatige montagetaken kunnen nu tegen redelijke kosten technisch worden ondersteund, waardoor voorheen ontoegankelijke automatiseringsmogelijkheden worden benut.

 

 

Door het gebruik van lichtgewicht robots zijn er geheel nieuwe mogelijkheden voor montage ontstaan. Lage investeringskosten maken een snelle, economische implementatie van applicaties mogelijk: robots met een laag laadvermogen zijn beduidend betaalbaarder en de totale omvang van het systeem of de machine wordt aanzienlijk verkleind bij gebruik van kleinere robots. Dergelijke toepassingen vereisen montagegereedschap met een gelijkwaardig licht gewicht. DEPRAG SCHULZ GMBH u. CO., bekend om hun decennialange ervaring in schroeftechnologie, heeft een innovatieve lichtgewicht schroeffunctie-module ontwikkeld die voldoet aan alle specificaties voor integratie met een lichtgewicht robot.

 

De lichtgewicht SFM scoort bijzonder hoog met zijn lage gewicht van slechts ca. 1,5 kg met een maximaal koppel van 4,2 Nm. Dit omvat al een mondstuk en neusstuk voor een betrouwbare montage van de schroef. Het gebruik van lichtgewicht materialen is onmisbaar om dit lage gewicht te bereiken. Of componenten nu zijn gemaakt van composietmaterialen zoals carbon, aluminium onderdelen uit een 3D-printer of lichte kunststof onderdelen - elke gram telt.

 

Met additieve productieprocessen kunnen bijvoorbeeld zelfs op kosteneffectieve wijze de benodigde schroevendraaieradapter uit aluminium of het mondstuk uit gehard gereedschapsstaal worden vervaardigd. Koolstofvezelbuizen of -platen zijn licht van gewicht maar kunnen zware lasten dragen. Geïntegreerde robotspecifieke hulpstukken zijn ook een optie: bestaande uit een aluminium behuizing in combinatie met een koolstofvezelplaat - de noodzaak van een extra adapter verdwijnt op die manier.

 

Zelfs bij de constructie van de schroeffunctie-module worden bevestigingsmiddelen van aluminium en verbonden componenten gebruikt om het gewicht nog verder te verminderen. Met al deze elementen met geoptimaliseerd gewicht is de DEPRAG lichtgewicht SFM uitermate geschikt voor robots met een laag draagvermogen en is deze ook ontworpen om de hoogste belastingen te weerstaan.

 

Als de functiemodule is uitgerust met DEPRAG-spindelschroevendraaiers, ontstaat er een breed scala aan mogelijkheden met naadloze verwerking van data-acquisitie en het creëren van maximaal 1000 schroefprogramma's. Dit maakt de weg vrij voor productie die rekening houdt met alle elementen van een betrouwbare schroefmontage - zelfs voor veiligheidsgerelateerde bevestigingsmiddelen. In combinatie met een DEPRAG schroeftoevoersysteem levert deze single source oplossing een uitgebreid geteste schroefmachine.

 

De lichtgewicht SFM kan worden gebruikt in combinatie met elk DEPRAG toevoersysteem: ze verschaffen efficiënt en nauwkeurig bevestigingsmiddelen in de gewenste cyclustijd. Precies op tijd verschaffen is een essentieel element voor de productiviteit en betrouwbaarheid van assemblageprocessen. De integratie is bijzonder eenvoudig en handig. Het assortiment omvat step feeders, zwaard feeders, vibrerende spiraal feeders, evenals schroef presenters. Met de lichtgewicht SFM kunnen bevestigingsmiddelen met of zonder kop worden gemonteerd.

De schroeffunctie-module zelf kan ook worden uitgerust met optionele extra functies. Een schroefdieptesensor kan bijvoorbeeld als afsluitparameter worden gebruikt voor montage op diepte met stelschroeven. Dit resulteert in een grotere verwerkingszekerheid voor de betreffende productiestap.

De verwerkingsbetrouwbaarheid wordt verder verhoogd door de meest geschikte aanhaalprocedure te gebruiken. Directe schroefassemblages resulteren vaak in fluctuaties, bijvoorbeeld als gevolg van variërende schroef- of gatgeometrieën, de structuur van het componentmateriaal, veranderende oppervlaktekwaliteiten, veerbelaste elementen of zitomstandigheden. Afhankelijk van de toepassingsbehoeften en veranderende randvoorwaarden, kan de meest ideale procedure voor de toepassing worden gerealiseerd met het schroefsysteem: kies uit koppelgestuurde of hoekgestuurde schroefprocedures, wrijvingswaardeprocedures of Clamp Force Control om het zitpunt te detecteren en daardoor de standvastigheid te verbeteren van de voorbelastingskracht.

 

De lichtgewicht SFM biedt ook een universeel, flexibel concept met betrekking tot Industrie 4.0 en systeemcommunicatie. De slimme tool wordt ondersteund door de softwareoplossing DEPRAG Cockpit en is met name geschikt voor gebruik in de genetwerkte, digitale fabriek. De software verzamelt alle assemblagegerelateerde productiegegevens en brengt deze in een gestructureerd, gebruiksvriendelijk formaat. Alle schroefwerkzaamheden kunnen worden geparametreerd, gevisualiseerd, gedocumenteerd, geanalyseerd en geoptimaliseerd. Het doel: enorme kosten- en tijdwinst bij de montage.

 


Bekijk de video hier


← Terug naar overzicht

AWP, your assembly workspace partner