7 Tips voor een ergonomische werkplek
17/02/2022
Een goede ergonomische werkplek bestaat uit verschillende soorten meubilair, apparaten en gereedschappen die de ruimte van de werknemer optimaliseren. Maar hoe stel je een ergonomische werkplek samen?
1. INVESTEER IN EEN IN HOOGTE VERSTELBARE WERKTAFEL
Om de juiste werktafel te kiezen is het belangrijk om te kijken of het werk zitten of staan vereist. Zitten is beter voor papierwerk, typen, licht tillen, en gereedschap binnen handbereik. Voor zwaar tillen, continue beweging, ophaling van onderdelen, is staand werken beter. Zittend of staand werken wordt best toch af en toe afgewisseld om je geheugen, oplettendheid en denkproces te verbeteren. Kies daarom voor een verstelbare werktafel! Een verstelbare werktafel heeft ook het voordeel dat er meerdere mensen aan dezelfde tafel kunnen werken! Onze werktafels kunnen elektrisch of handmatig versteld worden.
2. KIES DE JUISTE STOEL
Stoelen, kurkjes en voetenbankjes zijn essentieel om je werkplek zo ergonomisch mogelijk te maken. Voor veel zit/staan werk is een goede bureaustoel aangeraden. Een voetbankje is een goede aanvulling als je voeten de grond niet raken als je benen in 90° staan. Een krukje is de geschikte oplossing voor staand werk waar je af en toe even rust van wilt.
3. DE JUISTE ONDERGROND
Een zachte ondergrond is belangrijk, zeker bij langdurig staan of veel rondlopen.
Kunststof tegels zijn hiervoor ideaal. Door hun samenstelling zorgen ze voor een zachte demping van de voeten. Bij langdurig staan zijn ergonomische matten aangeraden. Deze matten zorgen voor een constante, maar onmerkbare beweging in de voeten. Vermoeidheid vermindert, en de bloedsomloop verhoogt. Deze matten zorgen voor een stijging van de productiviteit!
4. BRENG ALLES DICHTERBIJ
Met de juiste opzetstukken kan je zo LEAN mogelijk werken. Om de juiste instellingen te behalen, is het belangrijk dat alles binnen handbereik is. Zo verminder je het aantal keer dat je vooroverbuigt. Kies voor documenthouders, perfopanelen en stapelbakjes op een beweegbare arm voor meer flexibiliteit. Trek de nodige zaken naar je toe en duw ze dan weer weg als je ze niet meer nodig hebt.
5. LICHT IS BELANGRIJK!
Zeker bij precisiewerk is licht heel erg belangrijk, maar een te donkere werkplaats is ook nefast voor de ergonomie bij andere taken. Werk je werktafel daarom af met een opzetstuk met een grote lichtkolom. Als het werk een schaduw creëert, is een tweede lamp een goede oplossing. Wanneer er niet genoeg contrast is, kies je best voor een sterkere lamp. Goede verlichting zorgt voor minder hoofdpijn, vermoeidheid, en je hersenen moeten minder moeite doen om zaken te verwerken.
6. STEL ALLES IN
A. Zittend werken
Bij zittend werken stel je de hoogte van de tafel best in ergens tussen de 63 en 76 cm, afhankelijk van de persoon. Er wordt best beenruimte van 90 cm voorzien. Op het werkblad zelf is een minimum diepte van 55 cm aangeraden. De juiste stoel is in hoogte verstelbaar afhankelijk van de hoogte van de persoon. De stoel plaats je zo dat je voeten plat op de grond staan, je knieholte een hoek van 90° heeft en de armsteunen op ellebooghoogte staan.
B. Staand werken
Bij staand werken is een hoogte tussen 76 en 114 cm aangeraden. Hier is het zeker belangrijk om de werktafelhoogte aan te passen aan de persoon. Het soort werk is een andere factor waar je rekening mee moet houden. Voor zwaar werk wordt de tafel best iets lager ingesteld, voor licht werk net iets hoger, en voor preciesiewerk nog hoger. Zorg ervoor dat het comfortabel genoeg is om de armen op te leunen, dingen te nemen, en de monitor te zien.
C. De monitor
Ook de juiste plaats van de monitor is belangrijk. Deze worden best tussen de 50 en de 100 cm van het gezicht van de werker geplaatst. Zo vermijd je vermoeide ogen. Plaats de monitor recht voor de persoon als dat mogelijk is. De hoogte van de monitor wordt het best ingesteld 20-30 graden lager dan het oogniveau. Contrast en helderheid kunnen een belangrijke rol spelen voor de leesbaarheid van de tekst op het scherm. Speel hier mee tot je de juiste combinatie vindt, dit scheelt vaak per persoon.
7. BEWEEG VOLDOENDE
Nu alles juist is ingesteld, is het belangrijk om een goede werkhouding aan te nemen en aan te houden. Zo voorkom je overbelasting, spanning en vermoeidheid. Het aanhouden van een goede werkhouding is vaak lastig, en daarom is het belangrijk om af en toe te veranderen van houding. Stetch af en toe om je spieren even los te maken. Korte pauzes helpen om de spieren en gewrichten even rust te geven. Wissel om het half uur af tussen zittend en staand werken.
← Terug naar overzicht