Een veilige werkplaats met de 5S Methode
10/11/2020

De 5S Methode is een begrip dat onderdeel uitmaakt van LEAN manufacturing, specifiek voor werkplekorganisatie. 5S gaat dus over het visueel en slim organiseren van uw werkplek en magazijn. Veiligheid en bruikbaarheid staan hierbij centraal. Het is de basis voor het creëren van een steeds evoluerende omgeving.

 

De 5s methode bestaat uit volgende onderdelen:

 

Scheiden

Het wegnemen van alle overbodige materialen op een werkplaats. Zaken die niet essentieel zijn om taken uit te voeren, moeten worden verplaatst.

Bekijk hier onze opslagmogelijkheden

 

Schikken

Voor de nodige materialen wordt een juiste plaats gezocht. Met behulp van gereedschapsborden kan dit eenvoudig worden gesorteerd.

Bekijk hier onze gereedschapsborden

 

Schoonmaken

Een propere werkplek zorgt voor een efficiëntere en veiligere omgeving. Schoonmaken is tevens een vorm van inspectie, want je gaat actief op zoek naar zaken die potentieel gevaar met zich meebrengen. Doorlopend alle gereedschap, apparatuur en oppervlakken onderhouden is in deze stap de belangrijkste boodschap.

 

Standaardiseren

Duidelijke afspraken maken goede vrienden. Standaardiseren zorgt ervoor dat alle moeite niet verdwijnt. Binnen de 5S methode wordt hiervoor gebruik gemaakt van visuele procedures en signalering. Maak daarom gebruik van vloertape, kleurencodes en signalisatie met borden.

Bekijk hier onze vloerbelijning en signalisatie

 

Standhouden

Na een bepaalde periode evalueren is belangrijk om deze methode op lange termijn te doen standhouden. Hiervoor stel je best een 5S auditteam samen binnen je organisatie.

 

 
← Terug naar overzicht

AWP, your assembly workspace partner